Фестивал на Пеглената колбасица в Пирот

Posted in Събития

Дата: 28.01.2017

Такса за участие за членове на БАРТ: 13 лв.

Отпътуване от София, пл. Ал. Невски в 8:00 ч. по маршрут Калотина - Пирот.

Пристигане в Пирот. Свободно време за разглеждане и дегустация на "пиротската виагра". Този вид на колбаси е произведен от най-висококачествени различни видове меса, смесени с подправки. Този вид "колбасица" се произвежда още от времето на Османската империя. За Peglana колбаси се използват внимателно подбрани парчета от козе, овче и говеждо месо. Също може и магарешко месо. Абсолютно забранено е свинско месо по две причини: първо - защото е бързо развалящ се продукт и друга причина това е произхода на продукта, свързан с османския период. Peglana трябва да бъде горещ, защото магията е в горещите подправки, специфичния им вкус. Средната температура при производството на колбаса трябва да бъде между минус пет и плюс пет градуса. Поради тази причина, най-добрият период за производство на Peglana е от началото на ноември до края на декември. През периода на съхнене, колбасите на всеки два или три дни се гладят или пресоват, ето защо този вид наденица се нарича Peglana (изгладено) и се оформят като подкова. 

В 17.00 ч. отпътуване за България. Пристигане на пл. Ал. Невски около 20 ч.
 

 

Таксата за участие включва: 

* транспорт с лицензиран автобус 
* екскурзоводско обслужване 
* медицинска застраховка за лица до 69 г. 


Таксата за участие не включва: 
* разходи от личен характер 
* входна такса за посещение на изложението - 400 динара 
* Застраховка за лица над 70 г. - 2 лв. 

ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ ДО ТРОЯНСКИ МАНАСТИР

Posted in Събития

София – Троянски манастир – Троян - София  

Дата: 15.12.2016 г.

Такса за участие за членове на БАРТ: 15 лв.

 

На 15 декември 2016 г. се навършват 4 години и 40 дни от кончината на негово светейшество Патриарх Максим.

Отпътуване от площад "Александър Невски" в 8:00 ч. за Троянският манастир, намиращ се в красивата гориста местност "Чукарка", в близост до р. Черни Осъм, е най-големият старопланински манастир. В главния църковен храм "Успение Богородично" се пази най-старата икона в манастира и една от трите чудотворни икони в България - "Пресветая Богородица – Троеручица" зад която е погребан Патриарх Максим. Манастирският комплекс предлага на своите посетители както богата колексия от църковна живопис и предмети на приложните изкуства и занаяти, така и неповторимия уют и спокойствие на природата в Троянския Балкан. 

 

Посещение на гр. Троян, където туристите ще имат свободно време.

Отпътуване за София. Пристигане на площад "Александър Невски" вечерта.

Екскурзия до Рилски манастир

Posted in Събития

Дата: 21.12.2016 г.

Такса за участие за членове на БАРТ: 13 лв.

 

Отпътуване в 8:00 часа от пл. Ал. Невски за най-святото място за българите- Рилската обител. През 1961 г. манастирът е обявен за Национален музей , през 1976 г. - за национален исторически резерват, а от 1983 г. е под егидата на ЮНЕСКО. В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от 14 век - 19 век, а в музея - много старинни предмети, като черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др. 

Рилският манастир е сред Стоте национални туристически обекта на БТС. 

Свободно време. Връщане в София около 18 часа. 

Екскурзия до Осоговски манастир и Крива паланка

Posted in Събития

Дата: 30.11.2016 г.

Такса за участие за членове на БАРТ: 15 лв.

 

Отпътуване в 7.30 ч. от пл. Ал. Невски по маршрут София - Кюстендил - Гюешево - Крива паланка - Осоговски манастир с кратка почивка по пътя. 

Посещение на манастира “Св. Йоаким Осоговски”, разположен в подножието на западния склон на Осоговска планина в близост до Крива Паланка в Македония. Йоаким Осоговски е български светец, един от най-верните последователи на Св.Иван Рилски. Той прекарва живота си като отшелник в пост и молитва в една пещера край р.Сарандапор, където след смъртта си е погребан. По-късно мощите му са открити от монах на име Теофан и са положени в построената църква в негова памет. В средата на 12 в. около църквата е изграден едноименният манастир, който в началото на 13 в. е бил посетен от Цар Калоян. Днес манастира приема множество посетители, които идват в светата обител и се любуват на прекрасната природа. 
Кратък престой в Крива паланка. Отпътуване за България. Кратък престой в Кюстендил, който е един от най-старите градове на България, възникнал в близост до лековитите минерални извори. Известен с имената си Пауталия, Велбъжд, Кюстенджа . Днес той предлага много добри условия за балнеотуризъм, и множество забележителности, като галерията на Вл.Димитров Майстора, " Чифте баня" , Пирговата кула, Църквата „Успение Богородично” и др. Наричат Кюстендил столицата на черешите. 

Екскурзия до Мелник и Рупите

Posted in Събития

Дата: 23.11.2016 г.

Такса за участие за членове на БАРТ: 15 лв.

 

Отпътуване от София в 8:00 ч. от пл. Ал. Невски. 

Посещение на Рупите: храма "Св. Петка", целебните извори, домът на Баба Ванга. 
Разходка в Мелник - най-малкият и топъл град в България, известен със запазената Възрожденска архитектура, сладкото червено вино, фантастичните природни образувания на Мелнишките пирамиди. 
Посещение на Кордопуловата къща с дегустация на вино. 

ПОСЕЩНИЕ НА МУЗЕЯ НА ВИНОТО 
Туристите имат уникалната възможност да си сипят и запечатат избраното от тях вино в стъклени бутилки. 

Свободно време в Мелник. 

Завръщане в София вечерта.