На 15.07.2018 г. членове на БАРТ ще посетят Банско, с. Лещен и с. Долен

Posted in Събития

Програмата предвижда отпътуване от София в 7:00 ч. от Автогара Сердика за Банско.

Посещение на църквата “Св. Троица” в Банско.
Храмовият комплекс “Света Троица” е една от най–големите исторически и културни забележителности на град Банско. Църквата, която като архитектурентип представлява трикорабна псевдобазилика и е една от най-големите в страната, е строена през 1835 г. от местни строители – Григор Доюв, Лазар Глушков по инициативата и с материалната подкрепа на влиятелния търговец Лазар Герман (Голев).Иконостасът и рисунките по колоните и свода в нея са дело на Велян Огнев- представител на Дебърската художествена школа,а иконите са изписани от прочутите майстори на Банската иконописна школа Димитър и Симеон Молерови. Църквата е образец на великолепен синтез между архитектурни обеми и пространства, дърворезба, фрескова живопис и икони.

Отпътуване за село Долен и Лещен.

Разходка в село Долен и село Лещен, запазили автентичния си вид от XVIII - XIX век, съхранили оригиналната атмосферата и историята на този дивен край. Късно следобяд отпътуване за София. Пристигане на Автогара Сердика след 21:00 часа.

 

За записвания: 0893506390

Проект „Социална ангажираност за равен достъп в туризма“

Posted in Събития

 

Имаме удоволствието да ви информираме, че за поредна година БАРТ спечели проект, финансиран от Столична община, за развитието на физическото възпитание и спорта.

Стратегическа цел на програмата е: Подкрепа при реализиране на младежки дейности и инициативи в подкрепа на „София - Европейска столица на спорта – 2018 година”.

Програмен приоритет:

* Превенция на социалното изключване на млади хора в неравностойно положение.

Дейностите по проекта ще бъдат реализирани на 26-27.05.2018 г.

Предвиден е обучителен семинар, който ще се проведе на 26.05.2018 г. в гр. София, зала Верен на пл. Славейков № 1,  от 11:00 часа.

На 27.05.2018 г. ще се проведе и поход в района на Панчерево.

Ако имате желание да вземете участие в дейностите по проекта, моля свържете се с нас на телефон 0897858975 - Митко Ангелов.

ПРАЗНИЧЕН ПОХОД ДО ВРЪХ ШИПКА

Posted in Събития

София - Шипка – София

  

Дата: 03.03.2018 г.

Отпътуване от София в 6:00 ч. от Автогара Сердика. Пътува се по Подбалканската магистрала в посока Казанлък. Участие в празничното изкачване до Паметника на Свободата на вр. Шипка (1532 м.). Преодоляването на 890-те стъпала изпълва със смисъл и благоговение всяка крачка по пътя към върха, където се издига монументалния паметник, напомнящ средновековна българска кула.

Възможност за посещение на музейната сбирка, посветена на Шипченската Епопея, включваща лични вещи, ордени, снимков и документален материал, картини и оръжие.

Отпътуване за град Шипка. Посещение на храм-паметника ”Рождество Христово”, чиято църква е истински архитектурен шедовър, построен в традиционния стил на руските катедрали от 17 в. Манастирът е създаден в памет на руските войници и български опълченци, загинали през освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г.

Църквата \"Рождество Христово\" е обявена за паметник на културата и блести отдалеч с многоцветната си мозаечна украса и позлатени куполи, напомняйки за безсмъртния подвиг.

Паметникът на Шипка е построен с волни пожертвувания на българския народ, както много други паметници и храмове. Автори на проекта на паметника са арх. Атанас Донков и скулпторът Александър Андреев. Паметникът е открит тържествено през 1934 г. Той представлява голяма каменна кула с форма на пресечена пирамида, с височина 31,5 м. Над входа на кулата стои огромен бронзов лъв с дължина 8 м. и височина 4 м. Женска фигура олицетворява Победата над турските войски. На първия етаж на паметника стои голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на героите на Шипченската епопея. Над него има още 4 етажа, на които са разположени някои копия на български бойни знамена и други реликви. На върха на кулата се открива прекрасна панорама на върха Шипка и околността.

Късно следобяд отпътуване за София. Пристигане на Автогара Сердика след 22.30 ч.

 

Цената включва: Транспорт с автобус и водач от агенцията

Фестивал на Пеглената колбасица в Пирот

Posted in Събития

Дата: 28.01.2017

Такса за участие за членове на БАРТ: 13 лв.

Отпътуване от София, пл. Ал. Невски в 8:00 ч. по маршрут Калотина - Пирот.

Пристигане в Пирот. Свободно време за разглеждане и дегустация на "пиротската виагра". Този вид на колбаси е произведен от най-висококачествени различни видове меса, смесени с подправки. Този вид "колбасица" се произвежда още от времето на Османската империя. За Peglana колбаси се използват внимателно подбрани парчета от козе, овче и говеждо месо. Също може и магарешко месо. Абсолютно забранено е свинско месо по две причини: първо - защото е бързо развалящ се продукт и друга причина това е произхода на продукта, свързан с османския период. Peglana трябва да бъде горещ, защото магията е в горещите подправки, специфичния им вкус. Средната температура при производството на колбаса трябва да бъде между минус пет и плюс пет градуса. Поради тази причина, най-добрият период за производство на Peglana е от началото на ноември до края на декември. През периода на съхнене, колбасите на всеки два или три дни се гладят или пресоват, ето защо този вид наденица се нарича Peglana (изгладено) и се оформят като подкова. 

В 17.00 ч. отпътуване за България. Пристигане на пл. Ал. Невски около 20 ч.
 

 

Таксата за участие включва: 

* транспорт с лицензиран автобус 
* екскурзоводско обслужване 
* медицинска застраховка за лица до 69 г. 


Таксата за участие не включва: 
* разходи от личен характер 
* входна такса за посещение на изложението - 400 динара 
* Застраховка за лица над 70 г. - 2 лв. 

ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ ДО ТРОЯНСКИ МАНАСТИР

Posted in Събития

София – Троянски манастир – Троян - София  

Дата: 15.12.2016 г.

Такса за участие за членове на БАРТ: 15 лв.

 

На 15 декември 2016 г. се навършват 4 години и 40 дни от кончината на негово светейшество Патриарх Максим.

Отпътуване от площад "Александър Невски" в 8:00 ч. за Троянският манастир, намиращ се в красивата гориста местност "Чукарка", в близост до р. Черни Осъм, е най-големият старопланински манастир. В главния църковен храм "Успение Богородично" се пази най-старата икона в манастира и една от трите чудотворни икони в България - "Пресветая Богородица – Троеручица" зад която е погребан Патриарх Максим. Манастирският комплекс предлага на своите посетители както богата колексия от църковна живопис и предмети на приложните изкуства и занаяти, така и неповторимия уют и спокойствие на природата в Троянския Балкан. 

 

Посещение на гр. Троян, където туристите ще имат свободно време.

Отпътуване за София. Пристигане на площад "Александър Невски" вечерта.