Екскурзия до Мърчаевски манастир "Св. Троица" и Подземният минен музей

Posted in Събития

 Българска асоциация за рекреация и туризъм организира за своите членове  Еднодневна екскурзия до Мърчаевски манастир "Св. Троица" и Подземният минен музей

Дати: 19.04.2016 г., 20.04.2016 г., 21.04.2016 г., 22.04.2016 г., 

П Р О Г Р А М А

Отпътуване от София, пл. Ал. Невски в 09.00 ч. за Мърчаевски манастир "Св. Троица".

 Мърчаевският манастир "Св. Троица" се намира в  местността "Манастирище" (Манастирчето), разположен е на  около 1,5 км югозападно  от с. Мърчаево, за него се отбива в  ляво от пътя Драгичево-Рударци.

 Манастирът е строен преди падането на България под турско  робство. В подкрепа на това говорят както намерените  артефакти , така и местните предания. Една легенда разказва,  че кръстоносците които са минавали през местността, по  време на кръстоносните походи, са открили в днешния двор  на манастирския комплекс заровено златно сандъче с женски  образ, за които има две версии. Според едната, върху него е  била изобразена самата Богородица, а според другата  изображението е било на Богинята на плодородието. Днес на  въпросното място, където се смята, че е открито съндъчето е  поставена каменна плоча във формата на кръст.

Въпреки, че не се знае с точност кога е бил основан Мърчаевският манастир, нито колко време е просъществувал, едно със сигурност е ясно - през тъмните векове на робството, както и други обители, той е бил огнище на просвета, вяра и родолюбие. 

Другата манастирска църква „Света Троица ” е построена в средата на 70-те години на XX век. Земята върху която е изградена е била собственост на дядо Манул, който решава да дари имота си на манастира за да се построи там храм. Няколко години след като взема това решение храмът е изграден със средства на местните хора и на самия него. Друг имот в местността „Манастирище” е бил собственост на Коста Искренов и синовете му. Те също се отказали от нивите си, в полза на манастира.

Вярва се, че мястото на което е построен манастира е чудотворно. С това са свързани и няколко предания. Отпътуване за Перник и посещение на Подземният минен музей.

 

 Подземният минен музей е уникален за Балканския  полуостров. Разположен е в две от запазените галерии на  първия подземен рудник, който е работил от 1891 до 1966г.  Посетителите имат възможност да проследят историята на  въгледобива в автентична руднична атмосфера.Тридесетте експозиционни камери проследяват развитието на  въгледобива от ръчния добив, през извоза на въглища с коне  до съвременните механизирани комплекси. 

 В една от  камерите е  разположен иконостас на небесния покровител на миньорите Св. Иван Рилски, с когото е свързана една от най-старите легенди за "Старите рудници".

 

Следобед отпътуване за София.

 

Таксата за участие в екскурзията е 5 лв. на човек.

 

Цената включва:

транспорт с туристически автобус, екскурзоводско обслужване.

 

Цената не включва:

лични разходи, храна, входни такси за посещаваните туристически обекти.

 

Допълнителни условия:

При записване се внася пълната сума

За туристи, които 3 или по-малко дни преди датата на отпътуване се откажат от екскурзията, внесената сума НЕ се възстановява